Mol potravinový a jak se ho zbavit

Potravinový mol a jeho larvy jsou velmi nepříjemní škůdci spižíren a kuchyní. Milují mouku, rýži, čokoládu i ovesné vločky. Všechny potraviny, které larvy infikují, můžete okamžitě vyhodit. Jak se potravinových molů zbavit? Přečtěte si jednoduchý návod.

zavijec-paprikovy-v-kukurici

  • Potravinoví moli (neboli zavíječi) jsou drobní motýlci, kteří poletují v kuchyni nebo ve spíži.
  • Škody páchají larvy motýlků, které se líhnou v potravinách.
  • Typickým příznakem výskytu molů jsou jemné pavučinky na obalech potravin a v potravinách.
  • Moly přitahuje mouka, čokoláda, ovesné vločky, müsli, semínka a další sypké a sušené potraviny, do kterých kladou vajíčka.

Škoda, kterou potravinoví moli během několika málo hodin dokážou napáchat, se přitom může vyšplhat do stovek až tisíců korun. Veškeré napadené potraviny totiž musíte okamžitě vyhodit. V napadeném sáčku nebo nádobě s potravinami bývají vajíčka, která okem nerozpoznáte.

Jak jídlo chránit před moly

Do kuchyně se potravinoví moli dostávají otevřeným oknem, stupačkami od sousedů, nejčastěji si je přinesete s nákupem, typicky v mouce. Výskyt potravinových molů v domácnosti minimalizujete dodržením těchto pravidel:

  1. Nedělejte si zbytečně velké zásoby. Stačí jediný napadený kus nebo sáček, a moli se rychle rozšíří po celé kuchyni.
  2. Rizikové potraviny jako je mouka nebo vločky kontrolujte hned po nákupu. Moly si domů můžete přinést přímo z obchodu, a to třeba i v uzavřeném sáčku mouky.
  3. Používejte uzavíratelné dózy a nádoby. Potraviny, jako jsou mouka, rýže, kakao nebo ovesné vločky vždy přesypte ze sáčku do uzavíratelných dóz. Moli se do nich nedostanou a vaše potraviny tak budou v bezpečí.

Larva potravinového mola má ráda i ořechy

Jak se zbavit potravinových molů?

Pokud v kuchyni čas o času spatříte poletujícího motýlka, už se u vás doma zavíječi zabydleli. Musíte odhalit zdroj jejich potravy, ze kterého se šíří. Platí důležité pravidlo: nesmí vám být líto vyhodit potraviny, u kterých hrozí, že byly napadeny. Zdánlivě ušetříte, ale pokud se moli znovu rozšíří, ztratíte mnohem víc.

Potraviny, které moli napadli, poznáte podle drobných pavučinek. Mívají podobu drobounkých vlákenek, která se chvějí, když obalem jemně zatřesete. Při silnějším zamoření už moli přímo vylétávají z obalu nebo se v něm hemží červi.

Postup likvidace molů:

  • Jednu pod druhé postupně projděte všechny zásoby ve spíži. Všechny napadené potraviny vyhoďte a odpadkový koš co nejdříve vyneste.
  • Bez lítosti se zbavte všech otevřených sypkých potravin, jako je mouka nebo rýže (přestože na pohled vypadají v pořádku).
  • Celou spíž a kuchyň poté důkladně umyjte. Ideální je vytřít kuchyňské skříňky octem, který zlikviduje vajíčka a vydezinfikuje povrch.
  • Zkontrolujte otvory na poličky v bočnicích kuchyňských skříněk, larvy zavíječů se zde rády kuklí. Poznáte je tak, že otvor je zaslepený pavučinkou.
  • Rozmístěte v kuchyni profesionální pasti na moučné moly. Lepové pasti s obsahem feromonů zbylé motýlky spolehlivě přivábí a odchytí. Vydrží až tři měsíce, hodí se proto také jako účinná prevence.
  • Účinně funguje i speciální mololapka, v potravinářských provozech nebo skladech je nejlepším řešením instalace velké pasti na potravinové škůdce s feromonem.

Past na moučné moly

Nic na moly nezabralo? Nasaďte nejsilnější kalibr. Plochy, kam moli dosedají, postříkejte sprejem proti potravinovým molům. Přírodní sprej Zelená síla je určený k použití v blízkosti potravin, ale pro dosedající hmyz je toxický, a to až dva týdny po zaschnutí. Nikdy postřik neaplikujte přímo na potraviny, pouze na plochy, na kterých potraviny uskladňujete.

Jak poznat mola šatního a mola potravinového?

  • Moly rozeznáte nejsnadněji podle zbarvení. Mol šatní je celý světlý, zatímco mol potravinový má půlku těla světlou, a druhou tmavější.
  • Další indicií k určení druhu mola je místo výskytu. Moli se zdržují a množí tam, kde mají zdroj potravy, Moli, kteří vám létají ve spíži nebo v kuchyni budou moli potravinoví, zatímco v šatní skříni nebo ložnici se bude vyskytovat mol šatní.
  • Pozor, při silném zamoření kuchyně se zavíječi mouční rozlétávají i do jiných místností. Můžete na ně tak narazit, jak poletují například v ložnici.

Na obrázku níže je vlevo potravinový mol, vpravo šatní mol.

Potravinový molŠatní mol

Druhy potravinových molů

Jako potravinoví moli se označují čtyři druhy zavíječů: zavíječ moučný, paprikový, čokoládový a skladištní. Pro všechny tyto druhy z čeledi Pyralidae je typický protáhlý tvar těla jemné třásně na koncích křídel, které jim pomáhají v letu.

Zavíječ paprikový

Nejběžnější druh potravinového mola v domácnosti je zavíječ paprikový. Jeho samičky kladou vajíčka nejraději do čokolády, kde se jejich larvám daří nejlíp. Tento druh totiž preferuje arašídy a kakao. Napadá i sušené ovoce, cereálie a krmiva, ale v těchto substrátech se larvy vyvíjejí o něco pomaleji.

Zavíječ moučný

Druh zavíječ moučný preferuje pšeničné produkty a obiloviny, a proto je rozšířený v mlýnech a provozech s moukou. Při kladení vajíček je však méně vybíravý než zavíječ paprikový. Příměsy jako arašídy a kakao u larev tohoto druhu prodlužují vývoj.

Zavíječ skladištní (tabákový)

Tento zavíječ je dalším častým škůdcem tabáku, sušeného ovoce, čaje, koření, obilí, někdy i čokolády a krmiv. Preferuje aromatičtější substráty, než obyčejnou mouku. Vyhledává sušší a tmavší prostředí, často napadá zboží v kartonových obalech. Najdeme jej ve skladech tabáku, čaje či koření.

Zavíječ čokoládový (datlový)

Exotičtější zavíječ čokoládový napadá širokou škálu potravin, podobně jako jeho "kolega" zavíječ paprikový, ale při kladení vajíček je méně vybíravý, pokud jde o vhodný substrát. I larvy tohoto druhu se nejrychleji vyvjejí ve směsi obsahující arašídy, kakao a tuk (tedy čokolády).

Zavíječ moučný

Ephestia kuehniella

Zavíječ moučný

Největší z potravinových molů. Dospělý motýlek má rozpětí křídel 2 až 2,5 cm. Přední křídla jsou šedavá a zdobená zvlněnými černými a bílými liniemi, které vytvářejí mramorovaný efekt. Tento vzor molům poskytuje vynikající maskování v prostředí skladů a obilných sil. Zadní křídla jsou světlejší, a méně výrazně vzorovaná.

Larvy mají krémově bílou až špinavě bílou barvu, někdy mohou mít nažloutlý nebo narůžovělý odstín v závislosti na potravě, hlavu mají žlutohnědou. Tělo je jemně ochlupené. Dorůstají 1,5 až 2 cm.

Tvoří 3 až 4 generace za rok. Při teplotě 25 °C trvá celý vývoj od vajíčka po dospělého mola 41 dní.

Zavíječ paprikový

Plodia interpunctella

avíječ paprikový

Tento zavíječ je menší, rozpětí dospělce je 1,6 až 2 cm. Tělo je nenápadné šedavé, vnější polovina křídel je rezavě hnědá až bronzová. Právě vzor pomáhá zavíječe paprikového odlišit od zavíječe moučného.

Larvy jsou většinou krémově bílé, někdy lehce nazelenalá či narůžovělá, s tmavě hnědou hlavou. Délka larev je 1,3 až 1,4  cm.

Tvoří 4 až 6 generací za rok. Při teplotě 25 °C trvá celý vývoj od vajíčka po dospělce 35 dní.

Zavíječ skladištní

Ephestia elutella

Zavíječ skladištní neboli tabákový

Zavíječ skladištní se označuje kvůli své potravní preferenci označuje také jako zavíječ tabákový. Přední křídla dospělců jsou šedohnědá s nepravidelnými zvlněnými příčnými čárami, takže motýlka lze snadno zaměnit za zaviječe moučného. S rozpětím křídel 1,6 až 2 cm je však motýlek o něco menší.

Larvy dorůstají 1,2 až 1,5 cm, jsou krémově bílé až narůžovělé nebo nazelenalé, s tmavší hnědou hlavou.

Vývoj trvá 3 až 12 měsíců. Vytváří 1 až 2 generace za rok, ze zavíječů škodících na potravinách má nejpomalejší vývoj.

Zavíječ čokoládový

Cadra cautella

Zavíječ čokoládový neboli datlový

Zavíječ čokoládový, též zvaný zavíječ datlový, je teplomilný druh potravinového mola pocházející z tropických oblastí. Pro vývoj potřebuje vyšší teploty, kolem 30°C, a preferuje vyšší vlhkost prostředí než ostatní druhy. V Česku jej typicky najdeme v teplých provozech, zimu jinak nepřežije. Motýlek měří 1,5 až 2 cm, má převážně světle hnědé zbarvení, s rozpětím křídel 1,4 až 2 cm.

Larvy jsou většinou šedé s tmavší hlavou. Měří 12 až 15 mm a jsou snadno rozpoznatelné podle řady tmavých teček na hřbetě. Larvy zavíječů čokoládových tvoří v potravinách nejhustší a nejvýraznější pavučinky, kterými spojují směs do hrudek.

Vytváří až 7 generací za rok. Při teplotě 25 °C trvá celý vývoj od vajíčka po dospělce 31 dní.

 

Životní cyklus potravinových molů

  • Samičky molů snášejí drobounká bílá vajíčka přímo do potravin. Za život snese samička moučného mola až 500 vajíček.
  • Za týden až dva se z vajíček líhnou larvy, které začnou potraviny znehodnocovat požíráním, tvorbou pavučinek a výkaly. Larvální stádium trvá asi 2 až 3 měsíce.
  • Když se dostatečně nažerou, přejdou larvy do stádia kukly. Kukly potravinových molů najdete v zámotcích v nejrůznějších štěrbinách v blízkosti zdroje potravy.
  • Za 2 až 3 týdny se kukly přemění na dospělé motýlky.

Jak dlouho žije potravinový mol?
Dospělý potravinový mol žije 30 až 45 dní. Larva žije 1 až 3 měsíce, dle teploty, při vyšší teplotě se vývoj výrazně urychluje. 

Kde všude se larvy molů skrývají

  • Někdy jsou ukryty v chuchvalcích pavučin a trusu přímo v sypkých potravinách.
  • Často se skrývají v nevyužitých dírkách na police v bočních stěnách kuchyňských skříněk, které zalepí bílou blankou, aby byly chráněné.
  • Bývají přilepené ve spojích obalů na potraviny nebo pod víkem sklenice v závitu.
  • Někdy je najdete pod průhlednou lištou LED pásků na spodní straně kuchyňské linky.

Jak najít zdroj molů

  1. Zkontrolujte všechny sypké potraviny, zda neobsahují vajíčka nebo larvy. Samičky kladou vajíčka přímo do potravin, aby vylíhnutí larvy našly potravu.
  2. Kontrolujte zavíratelné dózy, přes některé závity se motýlci dokážou dostat.
  3. Hledejte drobounké kousky pavučinek v potravinách. Někdy je spatříte až poté, co obalem zatřesete. Je to příznak napadení moly.
  4. Zkontrolujte celofánové sáčky s kandovaným ovocem nebo oříšky. Motýlci se dokážou prokousat celofánem a některými druhy PVC obalů. I zavřený sáček může být napaden.
  5. Hlavní líheň molů často poznáte tak, že se to v ní hemží larvami.

Diskuze (0)

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Další články z našeho blogu

Tesařík krovový: vše o dřevokazném škůdci

Tesařík krovový (Hylotrupes bajulus) patří k nejzávažnějším dřevokazným škůdcům. Napadá stavební konstrukce z měkkého jehličn...

Dřevomorka domácí: co s houbovou hnilobou dřeva

Dřevomorka domácí je nejničivější dřevokazná houba napadající dřevěné konstrukce. Způsobuje tzv. suchou hnilobu dřeva. Houba ...

Jak se zbavit vos: nejlepší způsoby

V tomto článku vám poradíme, jak se zbavit otravných vos nejen v zahradách, ale i na zahrádkách restaurací, kde vosy obtěžují záka...

Sortimentu odborně rozumíme, rádi vám poradíme
Při nákupu nad 2 000 Kč
doprava zdarma
Objednávky do 11:00
odesíláme tentýž den
98 % na Heureka,
4 200 ověřených recenzí
TOPlist