Pokud máte registraci vytvořenou ještě na starém e-shopu, pro první přihlášení si prosím nastavte nové heslo zde.

Mol potravinový a jak se ho zbavit

Miluje mouku, rýži i čokoládu. A všechno, čeho se dotkne, můžete okamžitě vyhodit. Potravinový mol je silný nepřítel, a jakmile se u vás v kuchyni objeví, čeká vás perný boj. Jak se potravinových molů zbavit? Přečtěte si jednoduchý návod.

Potravinoví moli (neboli zavíječi mouční) jsou silní protivníci. Jedno jim ovšem upřít nemůžete. Poznáte je okamžitě. Drobní motýlci, kteří se vznášejí ve vaší kuchyni nebo ve spíži, za sebou totiž nechávají nezaměnitelné stopy – drobné pavučinky, které se objevují všude tam, kde se moli zabydlí. V mouce, čokoládě, ovesných vločkách nebo třeba v müsli.

Škoda, kterou potravinoví moli během několika málo hodin dokážou napáchat, se přitom může vyšplhat do stovek až tisíců korun. Veškeré napadené potraviny totiž musíte okamžitě vyhodit. Protože hrozí, že v napadeném sáčku nebo nádobě přežijí vajíčka, která potravinoví moli nakladli.

Nezanedbávejte prevenci. Chraňte jídlo před moly

Do vaší kuchyně můžou moli proniknout kdykoliv: otevřeným oknem, stupačkami od souseda nebo si je můžete přinést přímo s nákupem. Ovšem máme i dobrou zprávu. Pokud se budete držet několika osvědčených pravidel, nebudou mít u vás potravinoví moli šanci.

1. Nedělejte si zbytečně velké zásoby. Stačí totiž jediný napadený kus nebo sáček, a moli se rychle rozšíří po celé kuchyni.

2. Potraviny kontrolujte hned po nákupu. Moli si domů můžete přinést přímo z obchodu, a to třeba i v uzavřeném sáčku mouky.

3. Používejte uzavíratelné dózy a nádoby. Potraviny, jako jsou mouka, rýže, kakao nebo třeba ovesné vločky, vždy přesypte ze sáčku do uzavíratelných dóz. Moli se do nich nedostanou a vaše potraviny tak budou v bezpečí.

Larva potravinového mola má ráda i ořechy

Jak se zbavit potravinových molů?

Objevil se u vás doma potravinový mol? Čeká vás perný boj. Pokud ale budete postupovat správně, brzy se nezvaného návštěvníka zbavíte.

Nejprve najděte potraviny, které moli napadli (poznáte je podle drobných pavučinek, někdy z nich budou moli přímo vylétávat), a vyhoďte je. Bez lítosti se také zbavte všech otevřených sypkých potravin, jako je mouka nebo rýže (přestože na pohled vypadají v pořádku). Celou spíži a kuchyň poté důkladně umyjte.

Chcete-li si být jistí, že je po molech skutečně veta, rozmístěte v kuchyni profesionální pasti na moučné moly. Pasti s obsahem feromonů zbylé motýlky spolehlivě přivábí a odchytí. Kromě toho vydrží až tři měsíce, hodí se proto také jako účinná prevence.

Past na moučné moly

Nic nezabralo? Nasaďte nejsilnější kalibr. Plochy kam moli dosedají postříkejte Bio killem. Ten je pro dosedající hmyz toxický, a to i několik týdnů po zaschnutí. Dejte ale pozor a nikdy postřik neaplikujte přímo na potraviny, nebo na plochy, na kterých následně potraviny připravujete!

Jak poznat mola šatního a mola potravinového?

Moly poznáte nejsnadněji podle zbarvení. Mol šatní je celý světlý, zatímco mol potravinový má půlku těla světlou, a druhou tmavější. Další indicií k určení druhu mola je místo kde se vyskytuje. Moli se zdržují a množí tam, kde mají zdroj potravy, Takže moli, kteří vám létají ve spíži nebo v kuchyni budou moli potravinový, zatímco v šatní skříni nebo ložnici se bude vyskytovat mol šatní.

Na obrázku níže je vlevo potravinový mol.

Potravinový mol